Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vochtmeester.be
Vochtmeester.be
Info en advies over vochtproblemen en hun oplossing

Opstijgend vocht herkennen en bestrijden

Opstijgend vocht kan erg kwalijke gevolgen hebben voor de constructie van je woning en voor je gezondheid. Daarom moet dit vochtprobleem zo snel mogelijk bestreden worden. In dit artikel ontdek je hoe je opstijgend vocht kan herkennen en hoe je het kan bestrijden.

 

Hoe optrekkend vocht herkennen?

Opstijgend vocht wordt meestal veroorzaakt door het ontbreken van een waterkering. Het grondvocht wordt dan als het ware opgezogen door de muren. Als je te kampen hebt met opstijgend vocht in de muren, dan kan dit zich op verschillende manieren manifesteren:

Vochtplekken op de muren zijn uiteraard overduidelijke indicatoren van een vochtprobleem. Daarnaast is het loskomen van de muurafwerking (behang, verf, pleisterwerk,…) ook een mogelijk signaal van optrekkend vocht. Er kunnen zelfs schimmels gaan ontstaan als gevolg van vocht in de muren. Opstijgend vocht kan ook een muffe geur in je woning veroorzaken. Als je een van deze signalen herkent, dan heb je wellicht te maken met vochtige muren.

Heb je te kampen met vocht in de muren? Via de offertedienst kan je prijzen op maat aanvragen bij experts in vochtbestrijding. Deze offerteservice is gratis en vrijblijvend. Klik hier om jouw prijs op maat aan te vragen.

 

voorbeeld opstijgend vocht

 

Hoe kan je opstijgend vocht behandelen?

Opstijgend vocht verzwakt de constructie van je woning en kan slechte gevolgen hebben voor de gezondheid (aandoeningen aan de luchtwegen, allergieën,…). Als je met dit vochtprobleem te maken krijgt, is een snelle vochtbestrijding dan ook aangewezen. Er zijn ruwweg twee manieren om opstijgend vocht te bestrijden:

 

1) Muren injecteren: bij deze vochtbestrijdingsmethode boort men gaten in de muur. De afstand tussen deze gaten bedraagt 10 à 12 centimeter. Via deze gaten wordt vervolgens een vochtwerende gel aangebracht. Deze gel zet uit in de muur en houdt zo het grondvocht tegen, waardoor de muur uiteindelijk uitdroogt. De muurafwerking die aangetast is, wordt verwijderd. Eens de muur volledig droog is, kan hij opnieuw afgewerkt worden.

Gemiddelde prijs muren injecteren: vanaf ongeveer 100 euro per lopende meter

 

2) Muren onderkappen: het onderkappen van muren is een erg ingrijpende methode om opstijgend vocht te bestrijden. Wegens dit arbeidsintensieve karakter wordt het meestal alleen bij grote renovaties uitgevoerd. Bij deze vochtbestrijdingsmethode worden de muren als het ware opgeheven om op grondniveau een vochtwerende laag aan te brengen. Op die manier wordt het grondvocht op een erg efficiënte manier tegengehouden.

Gemiddelde prijs muren onderkappen: 100 à 150 euro per lopende meter

 

Offerte aanvragen voor vochtbestrijding

Vochtproblemen laten behandelen? Maak gebruik van onderstaand formulier en ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat van gespecialiseerde vochtbestrijders uit jouw regio. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, adviezen, ... vergelijken. Deze dienst is volledig vrijblijvend en zonder aankoopverplichting.