Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vochtmeester.be
Vochtmeester.be
Info en advies over vochtproblemen en hun oplossing

Vochtproblemen en hun oplossingen

Vochtproblemen in huis pak je best zo snel mogelijk aan. Ze kunnen niet alleen onherstelbare schade aan de woning toebrengen, ze zijn ook slecht voor de gezondheid. Er bestaan verschillende soorten vochtproblemen die elk een specifieke aanpak vragen. Een overzicht van de mogelijke vochtproblemen, hun gepaste oplossing en de daarbij horende prijzen ontdek je hier.

 

 

Pak vochtproblemen snel aan!

Hoe sneller je beseft dat jouw woning een vochtprobleem heeft en hoe eerder je het aanpakt, hoe beter. Vochtproblemen zijn namelijk slecht.

Ze zorgen voor muffe geurtjes in huis, ontsieren de look van je woningen en kunnen op termijn leiden tot ernstige structurele problemen. Vochtproblemen zijn bovendien nadelig voor jouw gezondheid en die van je medebewoners. Vocht leidt namelijk tot schimmelvorming en is een voedingsbodem voor bacteriën, ziektekiemen en ongedierte. Vooral mensen met allergieën of problemen aan de luchtwegen hebben vaak meer last als er sprake is van een vochtprobleem in huis.

Je hebt er dus alle baat bij om vochtproblemen snel aan te pakken. Een goede vochtigheidsgraad in huis is bovendien een van de belangrijke factoren die bijdragen tot een goed en gezond binnenklimaat. Lees er alles over op https://www.binnenklimaat.be/.

 

1. Opstijgend vocht

We spreken van opstijgend vocht als de muren grondvocht absorberen en afgeven aan het pleisterwerk. Het komt vooral voor in situaties of gebieden met een hoog grondwaterpeil of oudere huizen zonder of met een slechte waterkering. Optrekkend vocht begint onderaan de muur, waar de muren het grondvocht optrekken, en verplaatst zich langzaam naar boven. Lees hier meer over opstijgend vocht.

 

Oplossing: Muren injecteren

Bij het injecteren van muren worden net boven de grond gaten in de muur geboord. Daarin wordt een vochtwerende gel gespoten die zal uitzetten en voorkomt dat het vocht naar boven dringt.
⇒ Prijs muren injecteren: €100 à €150 per m²

 

Oplossing: Muren onderkappen

Door de muren te onderkappen, wordt een nieuwe waterkering voorzien. Men freest daarvoor horizontale sleuven in het metselwerk, zo’n 2cm boven de grond. In de sleuven wordt een waterkering voorzien die het vocht zal tegenhouden.
⇒ Prijs muren onderkappen: €75 per m

 

Opstijgend vocht laten bestrijden en benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie? Vrijblijvend offertes aanvragen bij professionals kan via de offertepagina.

 

 

2. Doorslaand vocht

Doorslaand vocht ontstaat door vocht dat via de gevel in de binnenmuren dringt. Vooral oudere huizen waarvan de buitengevel niet meer in optimale staat is zijn er vatbaar voor. Doorslaand vocht is eerst zichtbaar aan de buitengevel, maar kan ook in de binnenmuren trekken waar het na een tijdje dus ook zichtbaar zal zijn.

 

Oplossing: Muren impregneren

Muren impregneren is geen ingrijpend werk. De gevel wordt enkel behandeld met een waterafstotende vloeistof waardoor deze beschermt blijft tegen vocht. Belangrijk is wel dat de gevel voor de behandeling gereinigd wordt en dat eventuele schade, bijvoorbeeld aan de voegen, hersteld wordt voor een optimaal resultaat. Lees hier meer over je gevel impregneren.
⇒ Prijs muren impregneren: €8 à €15 per m²

 

Oplossing: Nieuwe gevelbekleding

Soms is het vochtprobleem zo groot en de gevel in zo’n slechte staat dat het beter is om nieuwe gevelbekleding te plaatsen. Het is meteen de ideale gelegenheid om de gevel ook onmiddellijk te voorzien van isolatie.
⇒ Prijs nieuwe gevelbekleding: €30 à €300 per m² (sterk afhankelijk van de gekozen gevelafwerking)

 

Doorslaand vocht laten bestrijden en benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie? Vrijblijvend offertes aanvragen bij professionals kan via de offertepagina.

 

voorbeeld doorslaand vocht

 

3. Condensatievocht

Condensatievocht is aanwezig in elk huis door te koken, douchen, wassen, … Het vormt pas een probleem als het geen uitweg naar buiten vindt. Condensatievorming in woningen ontstaat daarom als gevolg van te weinig frisse lucht en/of ventilatie. Daardoor stijgt de relatieve luchtvochtigheid binnenshuis en ontstaat condensatievorming op koude ramen en oppervlakken. Schimmels, vochtige plekken, muffe geurtjes, … zijn mogelijke gevolgen.

 

Oplossing: Ventileren

Condensatievocht kan je enkel bestrijden via ventilatie. Dat zal de vochtige lucht tijdig afvoeren en vervangen door verse lucht.
⇒ Prijs ventilatie: €1500 à €8000 (sterk afhankelijk van het gekozen ventilatiesysteem)

 

Condensatievocht laten bestrijden en benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie? Vrijblijvend offertes aanvragen bij professionals kan via de offertepagina.

 

voorbeeld condensatievocht

 

Hoe vochtproblemen herkennen?

Vochtige binnenmuren herkennen is niet heel moeilijk. Het uit zich vooral via vochtige plekken op de muur, schimmelvorming, muffe geurtjes, afbladerende verf en loskomend behang. Schimmels herken je aan de bruine, donkergroene of zwarte vlekken op muren en andere oppervlakken.

De vochtproblemen snel aanpakken via de gepaste vochtbestrijding is belangrijk. Zo voorkom je onherstelbare schade aan de muren en woning en verzeker je jezelf en je medebewoners van een gezonde leefomgeving.

 

Offerte aanvragen voor vochtbestrijding

Vochtproblemen laten behandelen? Maak gebruik van onderstaand formulier en ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat van gespecialiseerde vochtbestrijders uit jouw regio. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, adviezen, ... vergelijken. Deze dienst is volledig vrijblijvend en zonder aankoopverplichting.